Gyakori kérdések

Alapvető kérdések a pszichológia tárgyával, a tanácsadás fogalmával, folyamatával, a pszichológus munkával kapcsolatosan.

Szolgáltatással kapcsolatos kérdések

A pszichológia=lélektan: az ember lelki működéseivel, a megismeréssel, gondolkodással, érzelmekkel és viselkedéssel foglalkozó tudomány. Sok speciális ága van (általános, kísérleti, fejlődés-, szociál- és személyiségpszichológia, munka-, szervezet-, művészetpszichológia, klinikai pszichológia, klinikai gyermekpszichológia, kriminálpszichológia, egészségpszichológia, óvoda- és iskolapszichológia stb.). 

A tanácsadásban a segítés célja, hogy egy problémában elakadt kliens saját erőforrásaira rádöbbenve, túl tud lépni nehézségein. A pszichoterápia általában ennél mélyebb lelki, személyiségbeli változást tűz ki célul. Időtartamban, módszerekben, a szakember képzettségében is van különbség a pszichológiai tanácsadás és a pszichoterápia között.

A pszichiátria az orvostudomány egyik szakterülete, a mentális betegségek, a súlyos elmezavarok kutatásával, gyógyításával foglalkozik (gyógyszerelés, pszichoterápia).

 Ha egy döntésben, dilemmában keres segítséget, vagy ha élethelyzeti változás miatt ideiglenesen válságban érzi magát, szeretne tisztán látni, átbeszélni a nehézségeit, problémáit egy külső objektív személlyel, szakemberrel, akkor érdemes pszichológiai tanácsadást kérni.

Nincs két egyforma ülés. A megbeszélt 50 perc kizárólagosan az Ön rendelkezésére áll. Ezalatt beszélhet önmagáról, a problémájáról, bármiről, ami nagyjából kapcsolódik a vezérfonálhoz, a fő témához. A pszichológus figyel arra, hogy a légkör biztonságos, zavartalan legyen, olyan, amiben Ön kényelmesen el tudja mondani a gondolatait, ki tudja fejezni érzéseit. Kérdésekkel a szakember segíti tisztázni dilemmáit, körbejárni és több oldalról megvizsgálni a problémákat. Úgy gondoskodni a tanácsadási folyamatról, hogy rátaláljon saját megoldásaira.

 A pszichológiai tanácsadás a problémák széles skáláját hivatott segíteni: erős stresszt, megterhelést okozó életesemények, munkahelyi gondok, kapcsolati problémák (válás, párkapcsolat- és házassági konfliktusok, féltékenység stb.), gyermeknevelési kérdések, különféle traumatikus események, önértékelési problémák esetén javasolt.

Árral kapcsolatos kérdések

A szükséges ülések száma az adott, aktuális probléma jellegétől függ. Az első konzultációs alkalom során dől el az is, hogy egyáltalán ajánlott-e a pszichológiai tanácsadás vagy más segítségre van szüksége. Általában 5 alkalom után már eredményre juthat a tanácsadás.

A rendszeresség a hatékony tanácsadás feltétele. Fokozatos, ugyanakkor folyamatos fejlődést biztosít.

Az előre egyeztetett időpontot Önnek tartom fenn. Attól, hogy kihagyja vagy lemondja, az az óra még mindig az Önnek fenntartott idő marad - amit más kliensnek nem adok, nem adhatok át. Minden 24 órán belül lemondott alkalom vagy kihagyott ülés után a teljes díj fizetendő. Mindez azonban az Ön legjobb érdekét is szolgálja. 

Egyéb kérdések

A teljes tanácsadási folyamatra érvényes a titoktartás. Ez annyit jelent, hogy a pszichológus nem adhat ki harmadik félnek semminemű információt a hozzá fordulókkal kapcsolatosan. Se családtagnak, se ismerősnek. Ez alól egyetlen kivétel létezik: ha valaki önmagára vagy másokra veszélyt jelent, a szakembernek a jog előírja: kötelező értesíteni a megfelelő szerveket.

Ha valakiről úgy gondolja, hogy esetleg jó lenne számára a tanácsadás, javasolja neki ezeket a lehetőségeket, de ő maga hívja fel a pszichológust. Lényeges, hogy az első lépést ő tegye meg, tegyen erőfeszítést önmagáért. Aki nem önmagáért - belátva, hogy segítségre van szüksége - jön pszichológushoz, nem fog kitartani, nem fog küzdeni a változásért. A saját motiváció nélkül nem lehet változást elérni.

 Hirtelen, váratlan, megoldhatatlannak, kilátástalannak, elviselhetetlennek tűnő helyzetbe, krízisbe bármelyikünk kerülhet élete során. Ilyenkor könnyen elveszítjük lelki egyensúlyunkat, mert nem tudunk menekülni a helyzet elől, kénytelenek vagyunk szembenézni a történéssel, a helyzetet nem tudjuk megoldani szokásos eszközeinkkel. A krízis azonban magában hordozza a pozitív és a negatív irányba történő változás lehetőségét is, ezért érdemes mielőbb segítségért fordulni. A pszichológiai segítséget ilyenkor a krízisintervenció (szakszerű kríziskezelés) és támogató beszélgetések jelentik.

 A krízisben lévő egyén az adott problémára, azon belül is egy-egy apró részletre fókuszál, sokat tud helyzetéről, azonban ismereteit képtelen strukturálni, keresi a megoldást, de szorongó, érzelmeit nehezen kontrollálja. Munkavégzése alacsony hatásfokú, a mindennapos rutintevékenységek is nehézkessé válnak. A krízisben lévő kapcsolatrendszere megváltozik, véleménye társairól a tőlük kapott segítségtől, támogatástól függ. Az egyén fokozottan befolyásolhatóvá válik, függőség-igénye jelentős, „kapaszkodik” a segítőbe, mély regresszióba (gyerekes állapotba) süllyed. A krízis egyúttal a kommunikáció válsága is, az egyén az egyensúlyi állapottól eltérő módon közöl, fokozottan használ utalásokat, szimbólumokat, környezete nehezebben értheti meg, melynek következtében környezettől való elszigetelődése fokozódik.

Kérdése van? Írjon nekünk!

Ha bármilyen kérdése van, kérjük lépjen kapcsolatba velünk és e-mailben válaszolunk felmerülő kérdéseire!