Felnőtt pszichológiai tanácsadás

Felnőtt pszichológiai tanácsadás

Mikor javasoljuk, hogy kérjen tanácsadást?

A felnőttek fejlődése, életvezetése során felmerülő elakadások, nehézségek, motivációvesztés során vagy életciklus váltások (gyermek nélküli pár, pár kisgyerekkel, óvodással, kiskamasszal, kamasszal, üres fészek) mentén végzünk tanácsadást. 

A fejlődéssel járó változások előre tudhatóak, fel lehet rájuk készülni, ezért „normál krízisnek” tekinthetőek. A változás jeleit időben érzékelni, meglátni vagy akár tagadni befolyásolja a helyzet megélését, a megoldás sikerességét. 

Célunk a megoldás- és fejlődésszempontú, illetve tanácsadói szemléletű munka.

A tanácsadás folyamatorientált, három nagy szakaszból áll: 1. kapcsolatfelvétel és első interjú 2. munkaszakasz 3. lezáró szakasz (értékelés, visszajelzés). 

A kapcsolatfelvételi szakaszban: feltárjuk egy problémafeltáró beszélgetés során, hogy miben tudjuk segíteni, támogatni a klienst és közösen kijelölhető fókuszt, fejlődési irányt megfogalmazva az együttműködés módját, kereteit közösen átbeszéljük. 

A munka szakaszban: segítünk a kliensnek feltárni a rendelkezésre álló, esetleg számára is rejtett erőforrásait. Segítünk az alternatív megoldási lehetőségek megvalósításában, ezek kipróbálásában, hiszen tudjuk változások elkerülhetetlen feladatok, kihívások az életünkben.

A tanácsadás során irányított kérdések feltevésével, az érzelmi torzítások korrigálásával, a racionális, a reális megítélések felé tereléssel segítjük a hozzánk fordulót eljutni új célok, értékek, szempontok, szemléletmód kialakításához.  A kliens pedig a pszichológiai tanácsadás folyamán szerzett új információkat, új belátását beépíti saját gondolkodásába, életvitelébe. Ezzel valójában ő kezdi megoldani a problémáját, így saját kompetencia-érzését, önbecsülését fokozza. 

A lezáró szakaszban: a közös munkát értékeljük. Megbeszéljük, hogy az eredmények mennyiben egyeznek a kezdetben kitűzött célokkal, értékeljük a közös munkát.

Munkánkat a pszichológus etika és titoktartás, ill. adatvédelmi szabályok betartásával végezzük.