Párkapcsolati tanácsadás

Párkapcsolati tanácsadás

Mikor javasoljuk, hogy kérjen tanácsadást?

Minden párkapcsolatban előfordulhatnak nehézségek. A kiegyensúlyozott párkapcsolat attól is függ, hogy a pár tagjai képesek-e együttműködve közös megoldásokat találni a felmerülő problémákra. Tudják-e jól közvetíteni a másik felé szükségleteiket, igényeiket. El tudják-e mondani, ki tudják-e fejezni egymás felé érzéseiket, félelmeiket? 

A párkapcsolati krízis esetén a résztvevők mindketten részesei a kialakult nehézségeknek, valamint, a megoldásban is mindkét tag részvételére és aktív, tevékeny hozzájárulására van szükség. 

Sue Johnson EFT (Érzelem Fókuszú Terápia) terapeuta szerint nem az a probléma, hogy különbözünk, sem az, hogy veszekszünk egy párkapcsolatban. A probléma tehát nem a konfliktus, hanem az érzelmi elkülönülés, a kapcsolat hiánya. A tapasztalatom szerint ezen a pár mindkét tagjának érdemes dolgoznia, hogy újra közelebb érezhessék egymáshoz a másikat.

A tanácsadási folyamat során segítek a párnak (amennyiben még nincsenek gyermekek, vagy a probléma jellegéből fakadóan a gyermekek nem érintettek) a helyzet tisztázásában, az elakadt vagy félresiklott kommunikáció helyreállításában, a közös problémamegoldás felé terelésben.