Serdülő pszichológiai tanácsadás

Mikor javasoljuk, hogy kérjen tanácsadást?

A serdülő életvezetése során felmerülő elakadások, tanulási és társkapcsolati nehézségek, identitáshoz kapcsolódó kérdések mentén végzünk tanácsadást. 

A kamaszkorból felnőtté válással járó fejlődési krízis és változások előre tudhatóak, fel lehet rájuk készülni, ezért „normál krízisnek” tekinthetőek. A változás jeleit időben érzékelni és ebben történő megfelelő segítségnyújtás befolyásolhatja a fejlődés menetét, sikerességét. 

Célunk a megoldás- és fejlődésszempontú tanácsadói szemléletű munka. 

A tanácsadás folyamatorientált, három nagy szakaszból áll: 1. kapcsolatfelvétel és első interjú a szülő bevonásával 2. munkaszakasz 3. lezáró szakasz (értékelés, visszajelzés). 

A kapcsolatfelvételi szakaszban: feltárjuk egy problémafeltáró beszélgetés során, hogy miben tudjuk segíteni, támogatni a fiatalt és közösen kijelölhető fókuszt, fejlődési irányt megfogalmazva az együttműködés módját, kereteit közösen átbeszéljük. 

A munka szakaszban: az önismereti munka által segítünk a fiatalnak feltárni a rendelkezésre álló, esetleg számára is rejtett erőforrásait. A tanácsadás során irányított kérdések feltevésével lehetősége van a negatív és a pozitív érzelmek kifejezésére, a hatékony kommunikációs  mintázatok kialakítására, az önbizalmának erősítésére, továbbá a szerzett új információkat, új belátását beépíti saját érzelem világába. Ezzel valójában ő kezdi megoldani a problémáját, így saját kompetencia-érzését, önbecsülését fokozza. 

A lezáró szakaszban: a közös munkát értékeljük. Megbeszéljük, hogy az eredmények mennyiben egyeznek a kezdetben kitűzött célokkal, értékeljük a közös munkát.

Munkánkat a pszichológus etika és titoktartás, ill. adatvédelmi szabályok betartásával végezzük.